Bejelentkezés: +36 30 962 4703

Terhesség előtti hormonvizsgálat

 

Miért van szükség a várandósság előtti hormonvizsgálatokra? 

 

A gyermekvállalásra optimális, azaz terhesség-specifikus tartományokon belüli  hormonszintekkel érdemes felkészülni a kedvező terhességi kimenetel  és a  háborítatlan magzati fejlődés biztosítása érdekében. Természetesen ezzel a fogantatásig eltelt idő is lerövidülhet. A feltárt kisebb hormoneltérések nem utalnak minden esetben hormonális betegségre, de a reprodukciós folyamatban zavart okozhatnak. A vizsgált kb. 15 féle hormon egységes rendszert képez, a komponensek kölcsönhatásban vannak egymással, ezért a mintavétel lehetőleg egyidőben történjen. A vizsgálatok elvégzése már adolescens kortól ajánlott, kiváltképp hormonális fogamzásgátló szedésének megkezdése előtt, de a gyermekvállalást közvetlenül megelőző időszakban sem túl késő,  mert ez a gyakorlat teszi lehetővé a terhesség előtti hormonális háttér alaposabb megismerését, a termékenység megőrzését és a későbbi komplikációk megelőzésének hatékonyabb menedzselését.

A mai világban a gyermekvállalás  10-15 évvel is kitolódhat a történelmi hagyományokhoz képest, ami elég hosszú idő ahhoz, hogy a feltáratlan, felszínre nem kerülő és  termékenységet csökkentő biológiai folyamatok visszafordíthatatlanokká vagy nehezen kezelhetővé váljanak.  A hormon-eredményekből képet kapunk, arról hogy vannak-e a reprodukciós folyamat egészét érintő  hormonális eltérések, kedvezőtlen tendenciák, kell-e változtatni az életviteli szokásokon és végsősoron, mennyire van ráhangolva a szervezet egy jövőbeni terhesség kiviselésére, ami egyben biztosítaná az embrió  optimális hormonális, metabolikus és immunológiai környezetben történő zavartalan fejlődését. Ilyen miliőben lesz ugyanis optimális a beágyazódási folyamat, a lepény kialakulása és a magzat méhenbelüli epigenetikai programozottsága is.

Mindezek fontos célokat szolgálnak:   a kedvező terhességi kimenetel esélyének növelését, a világrajött  újszülött gyermekkori és felnőttkori egészségét, sőt az azt követő generációk egészségügyi kockázatainak csökkentését is.

 

Mely hormon-vizsgálatok szükségesek az első felmérés alkalmával?

 

  1.      a ciklus 3-6. napja között végzendő (ajánlott: Synlab,  Mammut II.,  IV.em.)

éhgyomorra történjen, a vérvétel előtt 1 órával 1 pohár (2 dl) víz ivása javasolt, a terhelés alatt már ne igyon.
Bejelentkezéskor a cukor-terheléses  vizsgálatra külön kell időpontot egyeztetni. Ez a vizsgálat  történhet a többi hormon levételével együtt, de a ciklus bármelyik időszakában is.

 

                                             FSH  LH  ösztradiol (E2)
                                             TSH   fT4   fT3   antiTPO,   anti-Thyreoglobulin-AT
                                             Prolactin
                                             Testosteron  DHEA-S   SHBG
                                             D-vitamin (25OH)    Kortizol    AMHplusz

                                                       0’    vércukor és inzulin
                                                     60’   vércukor és inzulin
                                                   120’   vércukor és inzulin

 

  1.        a ciklus 23. napján (ovulációs vizsgálat)  (28 napos ciklus esetén)
            Lehetőleg a várt vérzés előtt  4 és 10 nap között  történjen a vérvétel.

                                                   Progeszteron és ösztradiol