Az optimális jód- és szelénpótlás terhességben
2022.01.16 Vissza a bloghoz

Szerzői jogok: Jelen írásos-anyag -a jogtulajdonos írásos jóváhagyása nélkül -sem egészében, sem részleteiben nem sokszorosítható vagy közölhető; semmilyen formában és értelemben, elektronikus vagy mechanikus módon, beleértve a nyilvános előadást vagy tanfolyamot, a hangoskönyvet, bármilyen internetes közlést vagy megosztást, a fénymásolást, a rögzítést, vagy az elektronikus információrögzítés bármely egyéb formáját.
Jogtulajdonos: dr Béres László

 

Terhességben a szelén- és a jódigény fokozódik, egyrészt mert a fejlődő magzat mindkettőt fokozottan igényli, másrészt a várandós nő szervezetében is emelkedik az oxidatív stressz, melynek csökkentésében  a szelénnek fontos szerepe van, továbbá a várandósnak 50%-kal több pajzsmirigyhormont kell termelnie, amely jelentősen megnöveli a jódigényt. Ezzel áll szemben, hogy a magyarországi talajrendszerek mind szelénben, mind jódban szegények, amely  tehát  nemigazán nevezhető optimális körülménynek egy sikeres szülészeti és neonatológiai kimenetel szempontjából.

Egy reprezentatív tanulmány szerint M.o.-on a lakosság átlag plasma szelén-koncentrációja 56 ng/ml, egy másik tanulmány a várandósok körében még ennél is alacsonyabb átlagértéket állapított meg. Ezzel szemben az optimális szint terhességben 100 ng/ml. Azért ez az optimális, mert ez biztosítja a  kulcs-szelenoproteinek maximális expresszióját. Ide tartozik pl  a szelenoprotein P, amely a szelén transzportjáért felelős és a glutation-peroxidáz, amiről részletesebben beszélek. A maximális expresszió fenntartásához napi  83ug szelén-bevitelre van szükség, ennyit tartalmaz egyébként,  a magyarországon forgalmazott oly népszerű  táplálékkiegészítő is.

 A glutation-peroxidáz az antioxidáns védelmi rendszer legfontosabb eleme az egész szervezetben, de a pajzsmirigyben különösképpen.  Szelenocystent tartalmaz, melynek szabad szulfhidril-csoportjai  elektron-donorok és ezáltal semlegesíteni tudják a párosítatlan elektronú  szabad gyököket. Ők maguk oxidálódnak és diszulfid-hidakat alkotnak.  Ezek visszaredukálása energia-igényes folyamat és  a pentóz-foszfát körből származó NADPH segítségével történik.

A másik esszeciális elem, a Jód hiányával is számolnunk kell, mivel  a lakosság 80%-ának jódellátottsága elégtelen a felszíni ivóvizek alacsony jódtartalma miatt.  (Farkas et al. 2001)

Ezért szükség is van a jó abszorpcióra. Az enterocyták apikális felszínén lévő  NIS révén  a jód szin

te 100%-osan abszorbeálódik  . A bevitt jód túlnyomó része azonban a vesén keresztül exkretálódik. A többit  a pajzsmirigy veszi fel és építi be  a thyroxinba és a trijódtironinba.

A jód és a szelén leginkább a tireocyták által körülvett kolloidban kerülnek közelebbi kapcsolatba.

A szabadgyökök képződése a hormon-szintézis fontos része. Döntő momentum, hogy a keletkezett hidrogén-peroxid vízzé alakulva egy elektront elvesz a Jodid-iontól, amely így szabadgyökké alakul, és így a TPO be tudja építeni a thyreoglobulin tirozin-csoportjába.    Az antioxidáns védelmi rendszer  fő képviselője glutátion-peroxidáz,  amelynek legfőbb feladata, hogy  a feleslegben termelődött és emiatt cytotoxikussá váló szabadgyököket semlegesítse.

Szelén hiányban csökken a glutátion-peroxidáz aktivitása, a szabadgyökök kumulálódnak és elektront vesznek el, most már nem csak a jódtól, hanem egyéb szubsztrátoktól is, pl.: a  membránok kettős rétegét alkotó foszfolipidek telítetlen zsírsav láncaitól, beindítva ezzel egy peroxidatív láncreakciót, ami végül a sejt széteséséhez vezet. Az extracelluláris térbe kikerülő  TPO ill thyreoglobulin, mint autoantigének  autoimmunizációt indítanak el, ami  a Hashimoto pajzsmirigy gyulladás etiopatogenézisének egy lényeges mozzanata.

Azt, hogy szelén-pótlással a pajzsmirigy autoimmunitás csökkenthető,   azt a „SERENA” RCT bizonyította:    83ug szelén-pótlással TG-AT-szint       (87-ről 20-ra)  szignifikánsan csökkent terminusra ill a szülés utáni 6. hónap végére. A placebós csoportban ellenben jelentősen emelkedett, ami  az autoimmun pajzsmirigy gyulladás fellobbanásának a jele.  Ugyanez a karakterisztika  látható antiTPO esetében is.

Ha belegondolunk abba, hogy  Hashimotóban, ideális pajzsmirigyhormon-szintek mellett,  az autoimmun gyulladásból fakadóan,  2,71-szeresére fokozódik a vetélés rizikója, akkor levonhatjuk azt a következtetést, hogy   a szelén-pótlásnak  fontos szerepe lehet a Hashimotós terhesek  gondozásában.   A szelén-hiány, a csökkent GPx-aktivitás és  a fokozódó oxidatív stressz nem csak a vetélés rizikóját emeli, hanem a preeclapmpsiáét, a koraszülését, az SGA-ét, a terhességi cholestasisét és a terhességi cukorbetegségét is.   A legtöbb obszervációs tanulmányban a szelén-pótlás csökkentette  ezen kórlépek gyakoriságát és súlyosságát.

A környezeti jód hiányt csak tetézi, hogy terhességben az anyai jód-igény  nagyon megemelkedik.A várandósnak 50%-kal kell több pajzsmirigyhormont termelni az emelkedő HCG thyreotróp hatása és a vese jód-ürítésének fokozódása miatt.    Továbbá az emelkedő ösztrogén-szintek növelik a TBG koncentrációt. a lepényi dejodináz pedig degradálja a pajzsmirigyhormonokat, amelyekből felszabadult jód nagy része szintén a vesén át távozik. Megjegyzem ez a szelenoprotein tűri legjobban a szelén-hiányt, súlyosabb szelén hiányban sem csökken az aktivitása.  Végül a 20.héttől a magzati pajzsmirigyhormon termelés is növeli az anyai jódigényt.Ezek a változások a terhesek jód-igényét napi 220-250-re emelik  a nem terhesek napi 150ug-jához képest.  Laktáció során a jód-igény  napi  250-290ug-re nő , mert az emlő-mirigy epithelsejtjeinek nátrium-jód szimportere jódot juttat  az anyatejbe.

Az, hogy a várandós nő  jód-bevitele megfelelő-e, az az adott régió medián vizelet-jód koncentrációk meghatározásával állapítható meg. Sajnos az individuális jód-státusz mérésére alkalmas módszer         nem áll rendelkezésre. A terhesek jód-bevitele  akkor megfelelő, ha a medián vizeletjód koncentráció  150-249 ug/l közé esik, amely magasabb, mint a nem-terhesek ill. az iskoláskorúak 100-199-ig terjedő tartománya.

A terhesek jód-pótlási stratégiát  illetően a WHO    2007-es  konszenzusos ajánlása van érvényben.

E szerint:

ha a median UIC 100 alatti akkor:      egyéni jódpótlás javasolt

150 felett:                                           egyéni  jódpótlás nem indokolt.

De milyen stratégia legyen         100 és 150 között ?

Erre a következő áthidaló megoldás született:

ha UIC  100 és 150 között van és ez már több, mint 2 éve így van, akkor:

individuális jód-pótlás nem indokolt,  mert a pajzsmirigy jódraktára lefedi a terhesség extra jódigényét.

viszont ha kevesebb, mint 2 éve áll fenn ez az állapot, akkor

individuális jód-pótlás javasolt

Ettől némileg eltér és kevésbé szofisztikált az Amerikai Pajzsmirigy Társaság, az Endocrin Társaság, az Európai Pajzsmirigy Társaság és a Gyermekorvosok Amerikai Académiája ajánlása:

E szerint napi 150 ug jód szupplementáció ajánlott várandósoknak és szoptatós anyáknak, továbbá terhességet tervező nőknek ideálisan legalább 3 hónappal a fogamzás előtt elkezdve. só jódozásától függetlenül.

Magyarországon a várandósoknak szükségük van  individuális jódpótlásra, mert az ország 4/5-öde jódhiányosnak számít.
Az individuális jód-pótlás hátránya, hogy populációs szinten nem hatékony és költséges. Kimaradhatnak belőle olyan társadalmi csoportok, akiknek nagy szüksége lenne rá. Ezenkívül érdemes figyelembe venni azokat a tényezőket, amelyekkel az individuális  jód-pótlás még biztonságosabbá tehető.

Történetileg a jód-pótlás legelső randomizált vizsgálatát Pharoah végezte 1971-ben  a súlyosan jódhiányos Új- Guineai fennsíkon.  A bennszülötteket egyszeri 1000mg-os jód injekcióval kezelte, melynek hatására cretinizmus előfordulása drasztikusan csökkent és azt észlelte, hogy  prekoncepcionálisan megkezdve  a kezelés még hatékonyabb volt.  Ma már az univerzális só-jódozásnak köszönhetően a cretinizmus  előfordulása jelentősen csökkent.

A ma érvényben lévő ajánlások az enyhe-mérsékelt jód hiány fejlődésneurológiai hatásairól szóló obszervációs studyk eredményeiből indulnak ki.   Ebben  a 2013-as ausztrál obszervációs studyban, azt találták, hogy    az enyhén jód-hiányos terhesek iskoláskorú gyerekeinek írás-olvasási és számolási képességeik jelentősen romlottak. Hasonló eredményt adott egy birminghami study. Itt a  8 éves gyermekek  IQ-jának  jelentősen csökkenését észlelték.

Étrendi szokások megváltozásának köszönhetően Norvégia jó jódellátottságú területein is előfordulhat enyhe-mérsékelt jódhiány, és annak fejlődésneurológiai hatásai: 3 éveseknél beszédzavarokat, finom mozgás-koordinációs zavarokat mutattak ki. 8 éves korra gyakoribb volt a figyelem hiányos hyperaktivitás, főleg I. trimeszteri alacsony jód-bevitel esetén.

A jód-hiány idegrendszeri hatását  embriológiai kutatások is alátámaszották. Mivel a magzati  pajzsmirigy   a 16-20. héten kezd el működni, addig a magzat fejlődése az anyai T4 koncentrációktól függ. A 10. heti hCG-csúcs és az fT4 hullám fontos szerepet játszik a neocortex cytoarchitecturájának  kialakulásában. Már mérsékelt  anyai jód-hiány is okozhat -az fT4-surge ellaposodása révén   idegrendszeri fejlődészavart.

Nincs viszont bizonyíték arra, hogy enyhe-mérsékel jód-hiányban a jódpótlásnak bármilyen pozitív hatása lenne a gyermekek  mentális vagy pszichomotoros fejlődésére -igaz ezt csak  6-18 hónapos korig vizsgálták. Viszont 3 kevésbé jól dizájnolt spanyol obszervációs studyban a szerzők  300ug napi bevitel mellett magasabb fejlődés neurológiai indexeket kaptak, főleg ha már a 6. héten elkezdték adni a jódot, de ezek a különbségek 4-5 éves életkorra  eltűntek.

Fontos eredménye volt a Taylor-féle meta-analízisnek, hogy egyik study sem mutatott ki pajzsmirigy diszfunkciót, ami a szupplementáció biztonságosságára utal. A még biztonságos dózis felső határát      napi 600-1100ug    közöttire becsülik.

 

A túlzott jód-bevitel a pajzsmirigyhormon-szintézis átmeneti gátlódását okozza, melyet Wolff-Chaikoff effektusnak nevezünk. A nagyobb jód mennyiség fokozza a szabadgyök termelésért felelős duális-oxidáz aktivitását és a kolloidban felhalmozódó  szabadgyökök blokkolják a kulcsenzimek  aktivitását.    Az egészséges pajzsmirigy néhány nap után adaptálódik és megszökik e hatás elöl:  NIS telítődik, majd downregulálódik, csökken a jód-felvétel, nő a GPx aktivitás, csökken az oxidatív stressz és a hormon-szintézis újraindul. A magzati pajzsmirigynek a 36. hétig nincs meg ez az adaptációs képessége, ezért túlzott jódbevitel mellett  szelektíven hypothyroiddá válhat még anyai euthyreosis mellett is. Jód-hiányos göbös-strúmásoknál  hiányzik a Wolff-Chaikoff effektus,valószínűleg a nagyobb jód felvevő kapacitás miatt  és hyperthyreosis, másnéven jód-Basedow alakulhat ki.  Hashimoto pajzsmirigy gyulladásban  viszont az adaptációs képesség vész el: a már egyébként is emelkedett oxidatív stressz hosszabbtávú TPO-gátlást eredményez, melynek nyomán hosszabb hypothyreosis alakulhat ki.

Egy kínai study az optimális jód-státuszt vizsgálta jó jódelláttottságú területen, 7190 várandós részvételével.  A szubklinikus hypothyreosis előfordulása, akkor volt a legalacsonyabb, mikor  a vizelet-jód koncentrációk 150 és 250 ug/l közé estek.
Ez alatt és e felett a gyakoriság emelkedett.  Ehhez hasonló U-alakú eloszlást mutattak az antiTPO és antiThyreoglobulin titerek is: ami azt jelentené, hogy a szükségesnél több  ill  szükségesnél kevesebb    jód bevitele is  kedvezőtlen hatással lehet a Hashimoto autoimmunitásra.

Jód-pótlás optimalizációjakor figyelembe kell venni a következőket:
étkezési szokások (jódozott só, vegán-étrend: tej?, goitrogének)

                          jódozott só bevitele önmagában -ha a szállítás-főzés miatti
veszteségeket  beleszámítjuk – mindössze 7ug jód bevitelét
jelenti, ami nem  elégíti ki a terhesek jód-igényét

                         vegán-étrend mellőzi a tejtermékeket, ami fő jód-forrásnak számít, ezért a dozírozásnál ez figyelembe veendő

                         goitrogének, szintén jód-hiányt okozhatnak a régió jód-ellátottságától függetlenül, mivel a jód antagonistái,                                                         megakadályozzák a pajzsm. a jód- felvételét  (Ca Fluor  tiocyanátok)

a redoxi-egyensúly fenntartásában szereplő egyéb összetevőket:

Vas-státusz kiemelten fontos:   ne feledjük:
duális oxidáz és a TPO:  haemoprotein
vas nélkül nincs elektron-cirkuláció

a vas-pótlás hatékonyabbá teszi jód-pótlást

szelén-pótlás időzítése

E-vitamin antioxidáns hatása

Jód és Se hiányos területen a túlzott szelén bevitel aggraválta a jódhiány következményeit: a GPx expressziója fokozódik, ennek hatására a szabadgyök koncentráció szubnormálissá csökken, és nem képesek szekunder messengerként funkcionálni. A  jód gyökösítése csökken, ezáltal a hypothyreosis súlyosbodhat.
Ebből az is következhet, hogy ajánlatos először a jód-státust rendezni és ezután a szelén-státust.   

Fontos szerepe van az E-vitaminnak, mint nutritív  antioxidánsnak a jód-indukálta cytotoxicitás enyhítésében.  Vizsgálták a celluláris gyulladásos immunválaszt, normál jód-ellátottságnál, jód-hiányban, túlzott jód bevitelnél és E-vitamin hozzáadása mellett,ami a következő eredményt ada:  Jód-hiányos állapotban  gyulladásos immunválasz erősödik:
TPO-nak van egy kataláz szerű aktivitása is : a hiányzó jód helyett egyéb, a sejt számára fontos  szubsztrátokkal katabolizálja a H2O2-t, ami citotoxikus hatású.  A szükségesnél kétszer több jód hatására a gyulladás inkább exacerbálódik, ami szintén a nagyobb mennyiségű jód duális oxidázra kifejtett stimuláló hatásával magyarázható, tehát még több cytotoxikus szabad gyök képződik. Az emelkedő dózisban adott E- vitamin redukálta a szabadgyököket, csökkentette az oxidatív stresszt és a gyulladásos immunválaszt.

A jód-pótlási ajánlások mellett a klinikai gyakorlatban tehát érdemes figyelembe venni a következő tényezőket:

jód és szelén intrathyroidalis kölcsönhatását

Vas- és E-vitamin bevitelt

étrend antioxidáns tartalmát

exkluzív étrend meglétét

goitrogének jelenlétét

univerzális sójódozás regionális helyzetét

alapbetegségek meglétét (Hashimoto pajzsmirigy gyulladás)

dohányzást  (csökkenti a jódfelvételt)

pajzsmirigy jód-raktárának telítettségét (volt-e prekoncepcionálisan jód-bevitel, vagy a közelmúltban                                                                                                                                                                                                    tengerparti nyaralás?)

multivitaminok jódtartalmát       (ne kezdjünk jód-pótlást, amíg nem nézünk utána az adott multivitamin                                                                                                                                                                                           jód-tartalmának)